2019-01-23 - SZÉCHENYI TŐKEALAP-KEZELŐ - SZTAK hírei

Teljes az ipari vállalkozások számára kínált tőkeprogram – íme az Irinyi I. Kockázati Tőkealap első befektetése

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi I. Kockázati Tőkealap – amely a konvergencia régiókban működő iparvállalkozások fejlesztését hivatott támogatni – első tranzakciójával egy repülőtéri tűzoltóképző központ létrehozását segíti a járműipari központtá váló Debrecen városában.

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealap első befektetésével egy repülőtéri tűzoltóképző központ, a Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémia létrehozását segíti Debrecenben. A repülőtér üzemeltetése során ugyanis az egyik jelentős kihívást a tűzoltó szolgálat fenntartása jelenti, a megfelelően képzett személyzet mellett. A tevékenység ellátása biztonsági szempontból nélkülözhetetlen, gazdasági oldalról azonban az egyik legnagyobb kiadással járó szolgálat. Ugyan a tűzoltóság üzemeltetése szigorú feltételekhez kötött, ilyen jellegű komplex oktató bázist jelenleg egy kelet-európai cég sem üzemeltet.

Mindemellett a repülőtér utasszáma évről évre rohamosan nő, 2011 és 2018 között évi 18 ezerről egészen évi 360 ezerre emelkedett. Debrecen és vonzáskörzetének forgalma a jövőben pedig minden valószínűség szerint tovább fog gyarapodni, a BMW beruházásnak köszönhetően – miszerint a német prémium autógyártó vállalat Debrecen mellett egy 400 hektáros területen épít gyárat.

Az alap egy ütemű, összesen 150 millió forintos összegű tőkeemeléssel 36,6 százalékos részesedést szerzett a DETKA Oktató Kft.-ben egy ütemben végrehajtott, összesen 150 millió forint tagi kölcsön nyújtása mellett. A DETKA Oktató Kft.-ben tulajdonosi részesedéssel bír a XANGA-csoport (a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését és fejlesztését végző vállalat), amellyel az SZTA-nak már van egy pénzügyileg eredményes exitje, illetve egy jövő évi, várhatóan sikeres kilépéssel zárható további tranzakciója (SAIGO LOGISTIC).

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealap kezelésének jogát a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2018 augusztus végén nyerte el a Magyar Fejlesztési Bank tenderén, nyílt közbeszerzési eljárás keretében. Az MFB szeptember 17-én kötötte meg a szerződést az alapkezelővel, december elején pedig az alap engedélyeztetése is lezárult.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealap az Irinyi II. Kockázati Tőkealaphoz hasonlóan az Irinyi Tervben, azaz Magyarország hosszú távú iparfejlesztési stratégiájában meghatározott célkitűzésekkel összhangban támogatja a növekedni képes ipari kis-és középvállalkozásokat. Míg az Irinyi II. Kockázati Tőkealap célvállalkozásai Pest megyéhez köthetőek, az Irinyi I. Kockázati Tőkealap a konvergencia régiókra fókuszál. Az Irinyi Tervben meghatározott, kiemelt iparágakban működő cégeket elsősorban a versenyképes, magasabb hozzáadott értékű termelés, a kutatás-fejlesztés, valamint kiemelt fókusszal az Ipar 4.0-s fejlesztési és digitalizációs folyamatokat támogatják.  A kiemelt iparágak közé tartozik többek között a járműipar, a gépgyártás, az egészségipar, vegyipar, az IKT ipar, a zöldgazdaság és energiaipar, a faipar, az élelmiszeripar, a védelmi ipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális, illetve Ipar 4.0-s fejlesztések.

Az alapok befektetési logikája követi az alapkezelő többi tőkealapjánál megismert alapelveket – azaz csendestársként legfeljebb 49 százalékos üzletrészt szerez, a tőkealap kiszállása pedig általában alapítói visszavásárlás keretében történik.

Az Irinyi I. Kockázati Tőkealappal teljessé vált a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. ipari vállalkozások számára kínált tőkeprogramja. Kockázati tőkebefektetők számára nagy potenciált jelent a magyar ipar, az exportképes, illetve beszállítói kis-és középvállalkozások. A tőkeági finanszírozás – hitellel, vissza nem térítendő támogatással kiegészülve – elengedhetetlen lehet az Ipar 4.0-s megoldások bevezetéséhez, a termékfejlesztésekhez és egyéb innovációk megvalósításához.