2018-06-14 - Széchenyi Tőkealap-kezelő - SZTAK hírei

Sikeresen zárult az Alba Accelerator tavaszi pilotja

Két hónapja 14 csapattal startolt el a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével. A csapatok június 8-án, a mentorprogram első körének záró rendezvényén Székesfehérváron a négytagú zsűri, a mentorok és egymás előtt is bemutatták, hogy az elmúlt két hónapban hogyan léptek előre a megvalósításban vagy annak tervezésében. Mutatjuk a projekteket!

A cél a két hónap folyamán az volt, hogy a résztvevők elsajátítsanak minden olyan ismeretet és képességet, ami szükséges lehet a projektjük elindításához, piacra viteléhez vagy éppen a befektetők megkereséséhez. A csapatok különböző érettségi fázisban indultak el, a program végeztével a rendelkezésükre áll egy a mentorok és külsős szakemberek közreműködésével kialakított üzleti koncepció, valamint egy hat hónapos részletes akcióterv is. A program indulásáról korábban beszámoltunk a blogon, most pedig nézzük a 14 résztvevő csapatot és projektjeiket!

 • New Industry 4.0: Automatizált gyártósorok tervezésével és telepítésével foglalkozik a vállalkozás.
 • Malk Lab’s Pointer: Mesterséges intelligencia a legújabb számítógépes látó algoritmusokkal, mint karakterfelismerés, kézírás-felismerés, dokumentumosztályozás, szövegfelismerés. Az első projekt egy olyan szoftver létrehozása volt, ami minden emberi közbeavatkozás nélkül képes rendszerezni és feldolgozni a számlákat.
 • Terra Air: precíziós drón vezérlés és hozzá kapcsolódó szórófej fejlesztése, elsősorban a favédelemre fókuszálva.
 • Streamway Electric Tuning Company: Benzinhajtású járművek elektromossá alakítása a csapat projektje, amelynek a célja, hogy kialakítsák a legmegfizethetőbb elektromos megoldást a már meglévő alkatrészek felhasználásával és átalakításával.
 • Solar Smart Park (S-Park): Napenergiával működő intelligens elektromosautó-töltő, amely WiFi-hotspotként is funkcionál, lehet rajta mobiltelefont tölteni, és reklámfelületet is biztosít.
 • Viaplant: Széleskörűen felhasználható szabadalmaztatott UV- és fagyálló kompozit anyag, amelyet olyan növényi részekből, levelekből és virágzatokból állítottak elő, amelyeknek a megújulási ideje 1 év vagy annál is kevesebb.

Viaplant (forrás: Lépték-Terv Tájépítész Iroda)

 • Drone based precision agriculture: Drónok és egy erre a célra készített szoftver segítségével lehetővé teszi a műtrágya, gombaölő szer és növényvédő szer pontos mennyiségének kiszámítását és igények szerinti felhasználását, csökkentve ezáltal a költségeket, valamint a felhasznált anyagok negatív környezeti hatását.
 • Tick-Nix: A kullancsok elleni széleskörű védekezést biztosítja a vállalkozás terméke, a kullancsölő gomba, amely segít megelőzni az általuk terjesztett betegségeket, fertőzéseket.
 • Suhanó: A Suhanó egy elektromos robogó megosztó platform kialakításán dolgozik, ahol a robogók GPS nyomkövetővel és eltávolítható akkumulátorokkal vannak felszerelve. A töltés így egyszerűen és költséghatékonyan megoldható.
 • Ribizly.com: Közösségi média platform, ahol a felhasználók megoszthatják a kiválasztott ismerősökkel, barátokkal ajándékkívánságaikat, a platform partnerei pedig kiszolgálják az igényeket.
 • FLOW by Allegro Audio: Egy hangeszközök forgalmazásával foglalkozó cég saját márkás erősítőinek piacra lépése.
 • iRisk Profile: A vállalati kockázatfinanszírozásban kínál olyan megoldásokat, amelyek a teljes folyamatot egyszerűsíthetik.
 • The Cloudless Community: Az infokommunikációs és az üzleti szektorban lévő nők segítése a cél, találkozók, workshopok, tréningek szervezésével.
 • DanceRehabilitation: Mozgássérült gyermekek és felnőttek számára, akár a saját otthonukban is elérhető fejlesztő táncprogramot biztosítana a vállalkozás.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Mind a 14 csapat sikeresen teljesítette a teljes programot, így az első kör záró rendezvényén, június 8-án minden csapatnak lehetősége nyílt egy üzletemberektől és befektetőkből álló szakmai zsűri előtt bemutatni projektjét.

A résztvevők számára a folyamat értékét az adja, hogy a folyamatos szakmai előadások mellett végig mellettük állt egy-egy mentor, aki a csapat érettségi fázisához igazodva segített a következő lépés végrehajtásában. A szakmai zsűri a visszajelzések mellett értékelte a csapatok teljesítményét, döntésük alapján pedig az első helyezett a Viaplant csapata lett, megelőzve a Solar Smart Park és a MaIk Lab’s projekeket. Ezúton is gratulálunk nekik!