2018-08-15 - Széchenyi Tőkealap-kezelő - Piaci hírek

Lesz-e a Kárpát-medencéből Szilícium-völgy? – Amerika árnyékában

Amióta a kockázati tőke megjelent Európában, mindig fejlettebb tengerentúli társa árnyékában próbált növekedni. Még ha Európa az utóbbi esztendőkben számos sikersztorit is produkált – elegendő a Skyscannerre, a Spotifyra, a Supercellre vagy a Zalandóra gondolni –, az Egyesült Államokban még mindig sokkalt több a tech-óriás.

Nenad Marovac, az egyik legnevesebb magántőke-alap, a DN Capital elnök-vezérigazgatója ezzel együtt úgy látja, hogy az európai kockázati tőkeszektor lendületesen növekszik, így „egyszarvúak” már nem csak a Szilícium-völgyben születnek. (A „unicorn”, unikornis, egyszarvú kifejezést Alieen Lee kezdte el használni azokra a magántulajdonú start-up cégekre, amelyeknek az értékét 1 milliárd dollárnál nagyobbra becsülik. Lee éppen azért választotta a mitikus állatot, hogy ezzel is utaljon arra, hogy milyen ritka jószág az ennyire sikeres vállalat.)

Az európai kockázati tőke-szektor fele annyi idős, mint az Egyesült Államoké, tőkeereje pedig töredéke annak, de korántsem nevezhető éretlennek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Sok menedzser szerzett már tapasztalatot, teljes befektetési ciklusokat vitt végig, akár többet is. Sok a gyakorlott befektető, és több mint 100 start-up akcelerátor nyújt magvető tőkét és foglalkozik mentorálással.

2016-ban az európai kockázati tőkeszektornak minden idők legmagasabb összegét, 6,4 milliárd euró befektetendő tőkét sikerült összegyűjtenie. Ennek az összegnek több mint 10 százaléka származott észak-amerikai intézményi befektetőktől, amelyek különösen az utóbbi öt évben folyamatosan növelték részesedésüket Európában.

Az öreg kontinens kockázati tőkeszektorának tőkevonzó-képessége még bőven elmarad az amerikai mögött, de azért folyamatosan növekszik.

Közben kedvező jelek érkeznek a reálgazdaságból is. A pénzügyi világválság jelentősen visszavetette ugyan Európa gazdasági teljesítményét, ami azonban mára erőteljesnek mondható, növekedési üteme meghaladja az Egyesült Államok GDP-növekedését. Európa pedig még többet szán a növekedés megtámogatására: az EU Bizottság Egységes Tőkepiaci tervezete többféle tőkejuttatási formában gondolkodik, köztük a kockázati tőkében is: egyebek között életre hívnak egy 1,6 milliárd eurós alapok alapját, egy olyan kockázati tőke-programot, amely megkönnyíti, hogy a nagy intézményi befektetők még több tőkével lépjenek be a piacra.Ezzel együtt persze a világ 10 legtőkeerősebb vállalata még mindig amerikai – gondoljunk csak az Apple-re, az Alphabetre, a Microsoftra vagy az Amazonra, melyek minden idők legátütőbb kockázati tőkebefektetési siker-sztorijai is egyben.

 

Következik: Hogy képes ezekkel Európa felvenni a versenyt?