2015-03-03 - SZÉCHENYI TŐKEALAP-KEZELŐ -

Az SZTA új befektetése saját fejlesztéssel készül meghódítani a világot


INWACCOA szennyvíztisztítás területén működő induló vállalkozásba, az INWACOO Kft.-be fektetett be a Széchenyi Tőkealap. A komplex környezetvédelmi beruházásokkal foglalkozó INWATECH Kft. projektcége az anyacég által kifejlesztett szabadalom alapján kezdte meg működését: fő feladatai közé tartozik szennyvíztisztító telepek tervezése, építése és fejlesztése. Az SZTA két ütemben összesen 210 millió forintot bocsát a vállalkozás rendelkezésére.

Az új, zöldmezős vízellátó, szennyvízelvezető és -tisztító létesítmények piaca az elkövetkező évtizedben várhatóan változó intenzitással, de dinamikusan nőni fog a világ fejlődő régióiban, köztük Kelet- és Délkelet-Európában is. Több régióban is nagy szennyvíztisztító telepépítések vannak előkészületben az EU területén, a keleti bővítés országaiban pedig a települési csatornaközmű-fejlesztések és az ingatlanfejlesztések adnak lökést a szennyvíztisztító-telepépítési piacnak. Többek között a belpiac is számos kiváló lehetőséget kínál az újonnan indított projektcégnek.

  • A 2014-2020-as EU támogatási ciklus során várhatóan 2015 második felében új pályázati lehetőségek nyílnak meg az önkormányzatok és vízművek számára.
  • A víz-szennyvíz szektorban csaknem 385 milliárd forint forrás kerül kiírásra, illetve további közel 1000 milliárd Ft uniós forrás várható az energiahatékonysági fejlesztések támogatására.
  • A vízi-közmű szolgáltató szektorban a szervezetek száma jelentősen szűkülni fog, míg a megelőző karbantartások számának növekedése, illetve a felújítások, technológiai korszerűsítések volumenének növekedése várható.
  • A tendenciák szerint egyre több területet sorolnak át az ún. „nitrátérzékeny” kategóriába, amely újabb fejlesztéseket indokol.
  • A Magyarországra érkező új befektetők (pl. Audi, MT WHEAT, Wupperman, Apollo Tyre), illetve a meglévő vállalatok is fejlesztenek, kiemelt feladatként kezelve a víz- illetve szennyvízkezelés megoldását.

Illetve ahogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter is elmondta, komoly versenyelőnnyel rendelkezünk a világpiacon: “a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk”.

Az új vállalat az anyacég által kifejlesztett szabadalom alapján működik, és amellett, hogy a tervezői kapacitást és a szakmai hátteret is biztosítja, egy új, félüzemi víztisztító berendezés és technológia piacosítása is feladatai közé tartozik. A berendezés a vízben lévő szerves szennyezők fotokatalitikus oxidálásában részleges, a víz fertőtlenítésében pedig jelentős mértékű hatékonyságot nyújt.

[insert_php]
kalkulator();

Az SZTA 210 millió forint értékű tőkebefektetése két ütemben valósul meg. Az első ütemben kihelyezett összeg fedezetet nyújt a cég első éves működési költségeire, óvadékot biztosít az első félévben elnyert projektek teljesítési garanciái mögé, illetve fedezi a szükséges eszközök, gépek beszerzését is. A második ütem az időközben induló újabb projektek finanszírozását biztosítja.

Az új technológia előnye a korábbiakkal szemben, hogy alacsonyabb a fajlagos energiafelhasználása, továbbá teret nyújt a fajlagos beruházási költségének racionalizálására (kevesebb gép, kisebb reaktor és térfogatigények) és egyszerűbb az alkalmazása. A vállalat célpiacát képezi többek között Magyarország, Románia, a Balkán-félsziget országai, Kurdisztán, Vietnám, az Európai Unió és Dél-Amerika egyes országai. Az INWACOO által értékesítésre kínált víztisztító berendezések a világ összes országában nemcsak települési és ipari, de háztartási méretekben is jól alkalmazhatóak, ráadásul az új biotechnológiai eljárással a cég több országban is számos tenderen tud részt venni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!